Angst

Iedereen is wel eens bang en angst beschermt ons tegen gevaren. Bij overmatige angst wordt er gesproken van een angststoornis. Er zijn verschillende soorten angststoornissen te onderscheiden.

Paniekstoornis
Een paniekstoornis kenmerkt zich door onverwachte aanvallen van hevige angst. Dit gaat vaak samen met een gevoel van controleverlies, de angst om flauw te vallen, gek te worden of zelfs om dood te gaan. Deze aanvallen gaan meer en meer het leven beheersen. Vaak gaan mensen met een paniekstoornis situaties uit de weg om paniekaanvallen te voorkomen.

Gegeneraliseerde angststoornis
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis ofwel een piekerstoornis maken zich overmatig zorgen over verschillende themas of levensgebieden. Er is sprake van een aanhoudende angst dat er iets mis kan gaan en daarover wordt voortdurend gepiekerd. Dit lijdt veelal tot een gejaagd en rusteloos gevoel. Ook kan er sprake zijn van slaapproblemen en spanning in de spieren. Mensen met een piekerstoornis ervaren het piekeren als storend en onbeheersbaar.

Behandeling
De diverse angststoornissen worden behandeld op de volgende manier: vaak start de behandeling met uitleg over de specifieke angststoornis. Vervolgens wordt met behulp van cognitieve gedragstherapie zowel naar angstige gedachten (piekeren) als gedrag gekeken. Mensen die last hebben van een angst zijn geneigd datgene waar zij bang voor zijn uit de weg te gaan. Dit noemen we vermijding. Met behulp van oefeningen proberen we deze vermijding stap voor stap te doorbreken. Hiernaast worden angstige gedachten samen opgespoord en vervangen door realistische of meer helpende gedachten.